Țara care vrea să se alăture Uniunii Europene. Cere statut de candidat până la finalul anului

de: Anca Lupescu
14 06. 2022

La 9 iunie, Kosovo și-a depus candidatura pentru a deveni membru al Consiliului Europei (CoE), în timp ce prim-ministrul Albin Kurti a anunțat, o zi mai târziu, că Pristina va solicita statutul de candidat la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului, iar președintele Vjosa Osmani a adăugat că Forțele de Securitate din Kosovo au un loc în NATO.

Kosovo vrea în Uniunea Europeană

În replică, ministrul sârb de externe Nikola Selakovic a declarat că Serbia își va relua campania de derecunoaștere a Kosovo și că a primit confirmarea că alte patru țări (fără nume) și-au retras recunoașterea Kosovo ca stat independent.

Dintre cele trei candidaturi avute în vedere de Kosovo, cea pentru aderarea la CE pare cea mai realistă.

Cererea de aderare la Consiliul European a fost depusă după ce Rusia, un aliat-cheie al Serbiei, s-a retras din acest organism în martie, pe fondul apelurilor de expulzare a Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Pentru a fi acceptată în cea mai importantă organizație continentală pentru drepturile omului este nevoie de un vot de două treimi din partea membrilor, iar Kosovo afirmă că are acum suficient sprijin din partea celor 46 de membri ai organismului pentru a fi acceptată.

Kosovo este deja recunoscut de 117 țări, inclusiv de SUA și de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Spania, România, Grecia, Grecia, Cipru și Slovacia sunt țările UE care nu au recunoscut Kosovo ca stat independent.

„Întotdeauna aspirăm la statutul de candidat la UE și vom depune cererea până la sfârșitul anului”, a declarat Kurti în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, în timpul primei sale vizite în Balcanii de Vest.

Condiția pentru aderarea la UE

Scholz a făcut apel la reconciliere între Kosovo și Serbia la mai bine de două decenii de la războiul dintre cele două țări, soldat cu aproximativ 13 000 de morți, majoritatea albanezi kosovari.

Într-adevăr, aceasta pare a fi o condiție prealabilă atât pentru aderarea Kosovo la UE (sau chiar la statutul de candidat), cât și pentru o participare mai strânsă la Parteneriatul pentru pace al NATO.

Cele două părți trebuie „să găsească o soluție politică, printr-un acord cuprinzător și durabil care să contribuie, de asemenea, la stabilitatea regională”, a declarat Scholz.